Leidse WJD-gangers bezoeken Surinaamse vrienden

3 mei 2010 door Marian van Zutven

Terwijl jij vrijdag tussen de buien door Koninginnedag vierde, stak een Hollands vliegtuig zijn neus boven het wolkendek uit om acht Leidse jongeren en een kapelaan naar Suriname te brengen. De Leidenaren zijn daar op uitnodiging van een groep Surinaamse jongeren en bisschop De Bekker, de bisschop van bisdom Paramaribo. Hoe is dit bijzondere bezoek tot stand gekomen? Dominique Fuchs, een van de deelnemers, vertelt er meer over:

Van het geld dat we gespaard hebben om in 2008 aan de Wereldjongerendagen (WJD) in Sydney te kunnen nemen, hebben we toen 10 % aan Surinaamse jongeren gegeven. Dankzij deze sponsoringactie hebben we een aantal Surinaamse jongeren leren kennen. Deze hebben ons nu samen met hun bisschop uitgenodigd om een week naar Suriname te komen en mee te maken hoe het geloof daar anders is en toch hetzelfde. Als groepje van acht jongeren uit Leiden konden we deze kans natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan, en dus gaan we in de eerste week van mei samen met kapelaan Michel Remery op weg naar Paramaribo.

Planning? Planning!
Om het meeste te halen uit de tien dagen dat we in Suriname zijn, gaan we natuurlijk niet alleen maar toeristische attracties bezoeken. We zullen een aantal eucharistievieringen meemaken met Surinaamse jongeren, en we ontmoeten de bisschop, mgr. De Bekker. Daarnaast zijn er nog veel meer activiteiten, zoals een pelgrimstocht en een ontmoeting met verschillende religies, maar zoals dat heel gebruikelijk is in Suriname weten we nog niet precies wat er wanneer gebeurt. Dat is natuurlijk extra raar omdat de meeste Nederlanders erg goed zijn in het van tevoren plannen van reizen, en het strikt aanhouden van een eenmaal gemaakte planning. Omdat we nu eenmaal te gast zijn zullen we ons daar natuurlijk ook moeten aanpassen, maar dat maakt het natuurlijk extra leuk.

Voorbereidingen
Zo’n reis kan natuurlijk niet zomaar plaatsvinden, want hoewel de taal hetzelfde is, is Suriname een heel ander land. Zo zijn we allemaal gevaccineerd tegen gevaarlijke en enge ziektes. Iets wat ik nooit kan begrijpen omdat die vaccinaties ook eng zijn (voor sommigen wat meer natuurlijk), maar de GGD (Nederlandse gezondheidsdienst, red.) zal wel weten wat goed voor ons is. Zo kregen we meteen ook een waslijst aan pillen, crèmes, en poeders aangereikt “voor als er iets gebeurt, moet je dit bij je hebben”. En natuurlijk niet te vergeten: de kledingtips, waar je niet erg blij van wordt als je naar de weersverwachtingen kijkt. Met het vooruitzicht op lange mouwen en broekspijpen is een gemiddelde temperatuur van 30 graden toch iets aan de hoge kant, maar wie wil er nou thuiskomen en vervolgens een maand lang met koorts op bed liggen.

Nostalgische herinneringen
Dat gezegd hebbende, ga ik er natuurlijk van uit dat het een onvergetelijke reis wordt, zonder negatieve gevolgen voor de gezondheid, maar natuurlijk wel met positieve gevolgen voor ons geloof, en hopelijk wat nostalgische herinneringen aan de Wereldjongerendagen in Sydney, voordat we volgend jaar naar Madrid gaan.

Dominique Fuchs

Klik hier voor deel 2: Marianne: 'God heel dichtbij in Suriname'