Eerste catechese: nu is het tijd voor barmhartigheid

27 juli gepost door Annemarie van Diepen
Bron: Foto's: Ramon Mangold

KRAKAU - Vandaag werd de eerste catechese van het Nederlandse hoofdprogramma gegeven. Er kwam een prachtig nieuwtje boven tafel, er was een ontroerende getuigenis en mgr. Hendriks beantwoordde in een inleiding de vraag: wat is barmhartigheid nou eigenlijk?


Groot nieuws!
In de vroege ochtend stonden de pelgrims al te wachten terwijl het al behoorlijk warm begon te worden. De vraag om water was dan ook veelvoorkomend. Gelukkig was het in de kerk een stuk koeler. Dat was maar goed ook, want de catechese werd door presentatrices Marije van der Knaap en Ilse Spruit geopend met een interactieve opdracht. De pelgrims moesten hun indruk van het voorprogramma op een briefje schrijven en deze vervolgens rondgooien in de kerk, zodat iedereen een briefje van iemand anders kreeg. De leukste briefjes werden voorgelezen aan de hele kerk. Op één van de briefjes stond “huwelijksaanzoek”. Het bleek dat één van de pelgrims zijn vriendin tijdens het voorprogramma ten huwelijk had gevraagd. Dat was natuurlijk reden voor veel gejuich en hard applaus.

Stefans getuigenis
Na deze opdracht vertelde Stefan Mocian een ontroerende getuigenis. Hij vond zijn geloof in een moeilijke tijd in zijn leven, namelijk toen hij ernstig ziek was. Tijdens deze ziekte voelde hij zich erg gesterkt door de liefde die hij in de kerk vond. Er kwamen namelijk mensen van de parochie langs om hem tijdens zijn ziekte te bezoeken. Hierdoor werd de kerk voor hem belangrijk en groeide hij in geloof. Later is hij nog naar Lourdes geweest, wat voor hem een erg belangrijke plek werd. Ondanks zijn ziekte vond Stefan dat hij ook hele mooie dingen had gekregen. Hij leert ons dan ook dat je ondanks alle negativiteit ook het positieve voor ogen moet houden.

Mensen zijn geen consumptieartikelen
Mgr. Hendriks, hulpbisschop van bisdom Haarlem-Amsterdam, volgde deze getuigenis op met een inspirerende inleiding over barmhartigheid. Belangrijker dan wat je doet, is wie je bent: een geliefd kind van God. Celine (24) zei hierover: “Ik kende het begrip genade al wel, maar barmhartigheid was voor mij nog abstract. Door bisschop Hendriks weet ik nu beter wat barmhartigheid betekent”. Caroline (22) zegt dat ze het heel goed vond dat mgr. Hendriks het punt had genoemd dat jongens soms tegen meisjes vertellen dat ze seks willen uit liefde, maar dat ware liefde misschien eerder zou betekenen dat ze van de meisjes afbleven. Dat zijn ze zich soms niet bewust. Na de catechese gingen de jongeren uiteen in deelgroepjes om met elkaar vragen te bespreken.

Heilige Mis
Na de catechese volgde de eucharistieviering. In de voorbeden werd onder andere gebeden voor père Jacques Hamel, de Franse priester die gisteren in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray vermoord werd.

>> Download hier de hele catechese van mgr. Hendriks, inclusief gespreksvragen

Bisschop Hendriks op Wereldjongerendagen

>> Naar het fotoverslag van de catechese-ochtend

Wist je dat bisschop Hendriks ook een eigen weblog bijhoudt? Je vindt zijn blog op www.Arsacal.nl.
Ga naar het nieuwsoverzicht
Ga naar het video-overzicht
Ga naar het radio-overzicht
Pelgrimstocht