Mutsaerts: ’Biecht is als een kompas’

28 juli gepost door Caroline vd Berg
Bron: Foto: Ramon Mangold

KRAKAU - Om half 8 vanochtend zaten de eerste jongeren al in de tuin van de kerk om in alle rust hun ontbijtje op te eten. Het ontbijtje bestond vandaag uit een bruin broodje met worst, kaas en tomaat. De gastvrije parochie heeft speciaal voor ons twee partytenten geregeld, met daaronder luxe koffiezetapparaten. Espresso, cappuccino of ijskoffie, het is er allemaal voor een klein prijsje en er wordt elke ochtend gretig gebruik van gemaakt.
Vandaag begon de dag met de high-five ‘icebreacker’ om de jongeren eens even goed wakker te maken. Met de icebreacker, bedacht door Martine, die daarmee via Facebook een prijs won, was het de bedoeling om je naaste buur een high-five te geven op het nummer ‘My Bonnie is over the ocean’. Tegelijkertijd moest je bij elke letter B in het lied opstaan en bij de volgende B in de tekst weer gaan zitten. Dit resulteerde in één grote menselijke golf die constant in beweging was wat vooral vanaf het balkon gezien een erg leuk effect had.

Getuigenis
Na deze leuke opwarmer was het tijd voor de getuigenis van Rosanne Straayer. Zij vertelde ons over haar ervaring met de biecht. Dit is voor haar erg belangrijk en ze deelde met ons haar positieve ervaringen.Opgelucht weer verder
De catechese van vandaag werd verzorgd door jongerenbisschop Mutsaerts, die het thema van barmhartigheid verder toelichtte met heldere voorbeelden uit het dagelijks leven. Een paar van die voorbeelden werden door middel van het nummer Hallelujah door Leonard Cohen verduidelijkt en door een filmfragment uit de film The Mission, waarin je een man ziet die letterlijk van zijn zware last wordt bevrijd en opgelucht weer verder kan.

Wegwijzer
De bisschop vertelde ons dat één van de wegen om dichter bij de Vader te komen, door de biecht is. Door de biecht laat je je verleden achter je en zo kun je weer verder met je leven. Om ons hier aan te blijven herinneren, kregen alle jongeren van de hulpbisschop een klein kompas. ‘Want zoals het kompas altijd naar het noorden wijst, zo kom je via de biecht dichter bij de Vader’.Ogen van het hart
Deze mooie catecheseochtend werd afgesloten door de Heilige Mis, met als hoofdcelebrant hulpbisschop Woorts van bisdom Utrecht. Hij hield een inspirerende preek over het Evangelie van de verloren zoon en de barmhartigheid van de vader voor zijn weggelopen zoon, die zijn erfdeel verbrast had en terugkeerde. Toch had de vader alle liefde bewaard voor zijn zoon. ‘Net zoals God, kijkt hij door de ogen van zijn hart’.

>> Meer foto's van de catechese
Ga naar het nieuwsoverzicht
Ga naar het video-overzicht
Ga naar het radio-overzicht
Pelgrimstocht